sobota, 20 grudnia 2014

Świąteczny bigos.

Przepis bigosu podawałam już wcześniej, ale ten jest w wersji świątecznej tylko z kiszonej kapusty (oczywiście z własnej) bez kiełbasy tylko na mięsku!

SKŁADNIKI:
  • 1,5kg kapusty kiszonej
  • około1kg.karkówki
  • 0,5kg chudego boczku
  • okolo 0,8kg żeberek
  • 0,3 kg. parzonego boczku wędzonego
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • 10-20 dag. śliwki suszonej
  • opcjonalnie 2-3 łyzki powideł śliwkowych
  • spora garść grzybów suszonych
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy:sól,pieprz,wegeta,majeranek
WYKONANIE:
  • żeberka gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli,ziela angielskiego(6szt.) i liścia laurowego(3 listki), odcedzamy,zostawiamy do wystygnięcia, wodę zostawiamy do gotowanie kapusty,
  • kapustę płuczemy, wkładamy do wody z żeberek gotujemy(musi pozostać dość twarda),
  • grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia, po czym gotujemy z dodatkiem wegety (najlepiej domowej),
  • karkówkę,boczek świeży i wędzony kroimy w średnią kostkę, karkówkę i boczek świeży smażymy na oleju z dodatkiem odrobiny smalcu, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wkrawamy średnią cebulę pokrojoną w drobną kostkę,mięso ma być lekko twarde,
  • boczek wędzony smażymy na suchej patelni,
  • wszystkie produkty do bigosu są gotowe,
  • do kapusty wkładamy mięsa wraz z tłuszczem, grzyby z wodą w której były gotowane, sliwki,powidła i koncentrat pomidorowy,
  • bigos gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny,wyłączamy,zoatawiamy niemal do wystygnięcia, znowu gotujemy pół godziny. Czynności te powtarzamy następnego dnia. Bigos gotowy, jest do sporo można wekować i niech czeka na Święta.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I równie pysznie smakuje, pozdrawiam i Wesołych rodzinnych Świąt.

      Usuń
  2. Co to za święta bez bigosu. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bigos musi być! Pozdrawiam i Wesołych rodzinnych Świąt.

      Usuń