niedziela, 19 listopada 2017

Sałatka z kurczakiem i brie

Chcę Wam dziś zaproponować lekką sałatkę, którą można podać na śniadanie czy kolację. Myślę, że  z powodzeniem może stanowić lekkie danie obiadowe.
SKŁADNIKI:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • mix sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych lub dwa średnie
  • ogórek zielony
  • serek brie
  • pestki słonecznika
  • sól, pieprz,przyprawa gyros, zioła np.lubczyk
  • 1 łyżka masła klarowanego
WYKONANIE:
  • pierś przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, lubczykiem, smażymy w torebce pergaminowej na maśle(mięso zachowa soczystość),
  • sałatę myjemy, osuszamy wkładamy do miski,
  • ogórek myjemy, kroimy w półkrążki, dodajemy do sałaty,
  • pomidorki koktajlowe kroimy na połowę, a większe w dużą kostkę,
  • serek brie kroimy w paski, dodajemy do sałatki,
  • następnie dodajemy  upieczonego i pokrojonego kurczaka,
  • składniki polać sosem winegret,
  • przed podaniem wymieszać, posypać prażonym słonecznikiem.

2 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam takie sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, jest naprawdę smaczna, polecam. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń