poniedziałek, 6 lipca 2015

Zupa kalafiorowa z kluseczkami.

Mamy teraz sezon bogaty w owoce i warzywa warto więc to wykorzystać . Kwiat kalafiora jest bardzo lubiany w naszym domu, najczęściej jednak przygotowuję go jako dodatek do obiadu z masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi.


SKŁADNIKI:

  • 4-5 skrzydełek kurczaka
  • 1 mały kalafior
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera i pora
  • kilka listków lubczyku
  • vegeta

  • kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku.

WYKONANIE:

  • Z warzyw i skrzydełek gotuję delikatny wywar, dodaję różyczki kalafiora,
  • przygotowuję kluseczki z dodatkiem koperku, w momencie, gdy kalafior jest niemal ugotowany, odcinam wprost do zupy kluseczki, po wypłynięciu kluseczek(pamiętajcie o mieszaniu) gotuję jeszcze wszystko pod przykryciem  5 min. i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz