środa, 8 lipca 2015

Zrazy mielone z niespodzianką.


Witam mam teraz trochę więcej czasu, więc nareszcie mogę eksperymentować na większą skalę. Zrazy mielone to tradycyjne polskie mięsko, ale dlaczego go trochę nie wzbogacić? Przygotowałam mielone z niespodzianką.

SKŁADNIKI:

  • 0,80dag.łopatki mielonej
  • kawałek pora
  • 1/2 papryki czerwonej, żółtej
  • kulka młodej mozzarelli lub ser żółty
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • ulubione przyprawy-u mnie:roztarty w palcach majeranek, sól, świeżo roztarty w moździerzu pieprz czarny,trochę vegety

WYKONANIE:

  • do zmielonej łopatki dodajemy wszystkie przyprawy,drobno posiekaną cebulę i czosnek, jajka, 2-3 łyżki bułki tartej,
  • dokładnie wyrabiamy, ewentualnie doprawiamy do smaku,
  • obie papryki, mozzarellę, kawałek pora  kroimy w drobną kosteczkę,

  • formujemy płaski kotlet z mielonego mięsa,  na środek kładziemy warzywa i ser(u mnie żółty dziś),

  • formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około 10 min. z każdej strony,(na koniec można podlać wodą, albo bulionem i gotować do wyparowania wody lub włożyć do piekarnika na 30min.- mięso na pewno jest gotowe!) podawać z młodymi ziemniaczkami i warzywkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz