poniedziałek, 13 lipca 2015

Sos Winegret.

Winegret to połączenie octu, musztardy  i oliwy. Aby ten sałatkowy sos smakował tak, jak nam odpowiada musimy wzbogacić go ulubionymi ziołami. Ocet i oliwa muszą być najwyższej jakości np. ocet winny i oliwa z oliwek extra virgin.



SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki musztardy (najlepiej Dijon lub innej ostrej)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • posiekane ulubione zioła: bazylia , czosnek, oregano, estragon 
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
  • Musztardę dokładnie łączymy z octem, ziołami, 
  • następnie wolno dodajemy oliwę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem(można dodać wody sos będzie bardziej płynny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz