wtorek, 7 października 2025

Ziemniaki Hasselback

 Ziemniaki Hasselback mają już swoją wieloletnią historię. Jak głosi jedna z nich, po raz pierwszy  ziemniaki Hasselback zostały podane ponad 200 lat temu w skromnej restauracji Hasselbacken w Szwecji. Z kolei według innej wersji danie w 1953 roku wymyślił młody kucharz Leif Elisson z Värmland (także pracujący w restauracji Hasselbacken).



Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 250 st. C, grzanie góra-dół, przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką
  • Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2-3 mm głębokie nacięcia(przyłóż ziemniaka do cienkiej deseczki i krój do jej wysokości)
  • Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i posmarować pozostałymi dwoma łyżkami oliwy z dodatkiem masła(czynność powtarzamy kilkukrotnie) Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut pod przykryciem(czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
  • Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło z dodatkiem miodu, piec 5-10 minut do zrumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz