Ziemniaki Hasselback mają już swoją wieloletnią historię. Jak głosi jedna z nich, po raz pierwszy ziemniaki Hasselback zostały podane ponad 200 lat temu w skromnej restauracji Hasselbacken w Szwecji. Z kolei według innej wersji danie w 1953 roku wymyślił młody kucharz Leif Elisson z Värmland (także pracujący w restauracji Hasselbacken).
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 1łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 250 st. C, grzanie góra-dół, przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką
- Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2-3 mm głębokie nacięcia(przyłóż ziemniaka do cienkiej deseczki i krój do jej wysokości)
- Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i posmarować pozostałymi dwoma łyżkami oliwy z dodatkiem masła(czynność powtarzamy kilkukrotnie) Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut pod przykryciem(czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
- Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło z dodatkiem miodu, piec 5-10 minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz