SKŁADNIKI:
- 6 jaj
 - 1 szk mąki tortowej
 - 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 i 1/2 szkl cukru
 - 1 łyżka octu
 
WYKONANIE:
- ubić pianę z białek,pod koniec dodać cukier i ubijać,aż piana będzie sztywna i lśniąca,
 - żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej piany,następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie pomieszać,
 - na dno formy położyć papier do pieczenia(nie smarować blachy), wylać ciasto,piec około 30-40 min. do "suchego patyka" w temperaturze 170 stopni(góra/dół),
 - po upieczeniu upuścić formę z wysokości 30-40 cm na blat,wstawić ponownie do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach,biszkopt piekłam na blaszce o wymiarach 24cmx36cm(wyszedł wysoki na 6 cm)
 
Masa śmietanowa:
- 2 śmietanki kremówki (po 250ml)
 - 2 galaretki agrestowe
 - galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody, ostudzić,poczekać aż się zetnie,
 - śmietanę ubić dodać ściętą galaretkę, dokładnie wymieszać,
 
Masa truskawkowa:
- 2 galaretki truskawkowe
 - 1/2 kg truskawek świeżych lub mrożonych,
 - galaretki rozpuścić w 3 szkl wody, poczekać do ścięcia,
 - świeże truskawki zmiksować(mrożone -rozmrozić odlać wodę i zmiksować-można ją wykorzystać do przygotowania galaretek), nastepnie połączyć z galaretką,
 - biszkopt przeciąć, przełożyć masą agrestową, przykryć drugą warstwą ciasta i na wierzch wylać masę truskawkową.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz