SKŁADNIKI:
- 500 g. fileta z dorsza
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki masła klarowanego
 - mały ząbek czosnku
 - koper
 - sól, pieprz z moździerza
 - sok z 1/2 limonki lub cytryny
 
- dorsza rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki,
 - na dno kładziemy folię aluminiową błyszczącą stroną do zewnątrz smarujemy oliwą,
 - układamy kawałki dorsza, posypujemy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, skrapiamy sokiem z limonki,
 
- rybę posypujemy koperkiem i pokruszonym masłem(będzie bardziej fit, gdy pokropicie oliwą z oliwek),
 - rybę zawijamy folią i tak przygotowaną wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz.- ja zostawiam na noc,
 - rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. z termoobiegiem i gotowe,
 - podać ze surówką z kiszonej kapusty.
 
bardzo apetyczna rybka!
OdpowiedzUsuńRybka wyszła bardzo dobrze! Soczysta i pełna aromatu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń