piątek, 10 kwietnia 2020

Mazurek pomarańczowy

Wielkanoc za pasem,więc trzeba przyśpieszyć trochę przygotowania. Ja dziś zrobiłam już Schab z suszonymi owocami i właśnie skończyłam "Mazurek pomarańczowy" z gorzką czekoladą. Takie ciasto piekłam poraz drugi w życiu, mój pierwszy mazurek był z makiem,. Był super, mam nadzieję,że ten będzie przynajmniej tak samo dobry.
SKŁADNIKI:
ciasto:

  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 300g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • mały cukier waniliowy

masa:

  • 500 g pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 400 g cukru
  • 125 ml wody

polewa:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1/4 szkl mleka

WYKONANIE:

  • z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.,
  • pomarańcze i cytryny przelewamy wrzątkiem,a następnie dokładnie szorujemy, odcinamy końcówki,
  • następnie kroimy na cząstki, wyjmujemy pestki i przekręcamy przez maszynkę na grubych oczkach,
  • do otrzymanej masy dodajemy cukier, wodę i smażymy,aż masa stanie się przezroczysta,
  • lekko studzimy i dodajemy migdały w płatkach,
  • wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, rozkładamy na blaszce, możemy brzegi zakończyć dekoracyjnie, 
  • wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni,
  • ciasto pieczemy 20-25 min (do zrumienienia) ,
  • teraz czas na polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w mleku do jednolitej masy,
  • kiedy ciasto lekko przestygło rozkładamy na nim równomiernie masę pomarańczową, 
  • polewamy czekoladą,dekorujemy i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz