niedziela, 26 kwietnia 2020

Pyszne ciasto ze zmiksowanymi truskawkami

Biszkopt,to ciasto,które można przygotować na wiele sposobów. Ważne,żeby mieć naprawdę dobry przepis. Niestety biszkopt czasem opada i po cieście. Ten biszkopt zawsze się udaje, sprawdziłam kilka razy i to ciasto nie opada. Jestem zachwycona przepisem,a szczególnie rzucaniem nim po upieczeniu.
SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 1 szk mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka octu

WYKONANIE:

  • ubić pianę z białek,pod koniec dodać cukier i ubijać,aż piana będzie sztywna i lśniąca,
  • żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej piany,następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie pomieszać,
  • na dno formy położyć papier do pieczenia(nie smarować blachy), wylać ciasto,piec około 30-40 min. do "suchego patyka" w temperaturze 170 stopni(góra/dół),
  • po upieczeniu upuścić formę z wysokości 30-40 cm na blat,wstawić ponownie do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach,biszkopt piekłam na blaszce o wymiarach 24cmx36cm(wyszedł wysoki na 6 cm)

Masa śmietanowa:

  • 2 śmietanki kremówki (po 250ml)
  • 2 galaretki agrestowe
  • galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody, ostudzić,poczekać aż się zetnie,
  • śmietanę ubić dodać ściętą galaretkę, dokładnie wymieszać,

Masa truskawkowa:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek świeżych lub mrożonych,
  • galaretki rozpuścić w 3 szkl wody, poczekać do ścięcia,
  • świeże truskawki zmiksować(mrożone -rozmrozić odlać wodę i zmiksować-można ją wykorzystać do przygotowania galaretek), nastepnie połączyć z galaretką,
  • biszkopt przeciąć, przełożyć masą agrestową, przykryć drugą warstwą ciasta i na wierzch wylać masę truskawkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz