czwartek, 26 października 2017

Buraczki na zimę

Przepis ten sprawdzała już niejedna gospodyni domu, dla której pełna spiżarnia na zimę, to ważna rzecz. Dostałam go lata temu od mojej Cioci Broni, która wspaniale gotowała i wypiekała przepyszne słodkości. Polecam go wszystkim, którzy lubią tradycyjne buraczki.
SKŁADNIKI:

  • 5 kg buraczków ugotować
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku

ZALEWA:

  • 1,5 szkl.octu 10%
  • 1,5 szkl.cukru
  • 4 szkl. wody
  • sól do smaku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 4 liścia laurowe
WYKONANIE:
  • buraczki zetrzeć na dużych oczkach tarki,
  • czosnek przecisnąć przez praskę,
  • cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać,
  • zagotować zalewę, zalać buraczki zostawić na noc, 
  • następnie włożyć do słoiczków, pasteryzować 10-15 min. i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz