niedziela, 26 marca 2017

Soczysty kurczak w ulubionych przyprawach

Ponieważ ostatnio staram się unikać czerwonego mięsa, dzisiaj kurczak w całości oczywiście z garnka rzymskiego! Mam go od nie dawna i muszę sprawdzić jego możliwości! Ale nie martwcie się można go zastąpić naczyniem żaroodpornym! Tak, więc...


SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg kurczak
  • 1 łyżeczka chmeli-sumali
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 papryki słodkiej
  • 1/2 papryki ostrej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki suszonego lubczyku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju

WYKONANIE:
  • ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka,
  • zostawiamy na noc,
  • garnek rzymski moczymy w wodzie 20-30 min., smarujemy cienko olejem(lub używamy naczynia żaroodpornego- smarujemy olejem),
  • wkładamy kurczaka w naczyniu do zimnego piekarnika, nagrzewamy do 100 stopni, potem do 220 i pieczemy z termoobiegiem 1,5 godz. po czym otwieramy naczynie, żeby zrumienić mięso przez 15min. i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz