niedziela, 26 lutego 2017

Domowe pierogi z mięsem

Pierogi robię raz w roku na Wigilię . Jeśli domownicy zatęsknią za słodkimi czy z mięsem  muszą zadowolić się tymi kupnymi. Ale wczoraj mnie tak naszło, że nie mogłam się oprzeć! Zakasałam rękawy i uszczęśliwiłam całą rodzinę... Ponieważ jak w każdą sobotę na obiad był rosół, oczywiście z domowym makaronem (może trzeba więcej czasu, aby go przygotować, ale smak...) skorzystałam z rosołowego mięsa i pierożki z mięsem wylądowały na talerzach.

SKŁADNIKI:
CIASTO:
  • 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa)
  • 2 żółtka
  • 25 g masła
  • 3/4 szkl. gorącej wody
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 1/2 kg. ugotowanego mięsa z rosołu u mnie kurczak, wieprzowina i wołowina,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • około 1/2 szkl. rosołu
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki z rosołu
  • 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • ewentualnie sól, pieprz
  • do okraszenia pierogów:
  • 20 dag. wędzonego boczku,
  • 1 szalotka
WYKONANIE:
  • ciasto: wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia,
  • mąkę  i sól wsypujemy do miski, wbijamy żółtka, mieszamy, dolewamy wodę,
  • łączymy, następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ale nie może być twarde,
  • farsz: mięso mielimy na dużych oczkach,cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • na patelni topimy masło, dodajemy cebule i czosnek szklimy, dodajemy mięso, smażymy około 5 min.dolewając rosół,jeśli mięso jest za suche,
  • następnie lepimy pierogi,

  • wodę gotujemy ze szczyptą soli, wkładamy pierogi i gotujemy około 5 min. od wypłynięcia,
  • boczek kroimy w drobną kostkę, szalotkę siekamy drobno, smażymy około 5-10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz