wtorek, 7 lutego 2017

Ganache z biszkoptem

Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna być jak najlepsza gatunkowo, nie możemy używać czekolady która ma na liście składników tłuszcze roślinne. Ganache z taką czekolada może się zważyć. Można przygotować ganache z gorzkiej i białej czekolady.

SKŁADNIKI:

Z ciemnej czekolady
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • ekstrat waniliowy na spirytusie
  • kandyzowana skórka pomarańczy
WYKONANIE:
  • śmietankę wlać do garnka, dodać cukier, wymieszać, zagotować,
  • dodać czekoladę, rozpuścić, odstawić do wystygnięcia,
  • ubić na sztywno, dodać łyżkę ekstratu waniliowego ze spirytusem, 
  • nałożyć na biszkopty, posypać skórką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza