niedziela, 13 listopada 2016

Polędwiczki w sosie z grzybów leśnych.

Grzyby leśne to dobra baza dla wielu potraw. Na dzisiejszy obiad podałam polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. Wszystkim bardzo smakowało, więc gorąco polecam.


SKŁADNIKI:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów
  • 2 cebule szalotki
  • pietruszka zielona
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu

MARYNATA:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta pieprzu grubo mielonego, 
  • szczypta soli, 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 
  • 1 czosnek przeciśnięty przez praskę, 
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego przetartego w dłoniach,

WYKONANIE:

  • polędwiczkę kroimy na cienie plastry, następnie jeszcze na pół, marynujemy około 1 godziny,
  • tak pokrojone mięso smażymy na łyżce masła, do zrumienienia (około 10 min),
  • polędwiczkę odkładamy i  na tym samym  tłuszczu szklimy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy pokrojone grzyby, smażymy pół godziny mieszając i w razie potrzeby podlewamy wodą po gotowaniu grzybów lub jakimś bulionem,
  • dodajemy usmażone polędwiczki, smażymy razem 10 min. , dodajemy słodką śmietanę najlepiej 30%, ale można lżejszą, podać z kaszą i ogórkiem kiszonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz