środa, 21 września 2016

Aromatyczny dorsz.

Dobra ryba na obiad nigdy nie jest zła! Proponuję dorsza w wersji fit- aromatyczny, soczysty i kruchy!


SKŁADNIKI:
  • 500 g. fileta z dorsza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • mały ząbek czosnku
  • koper
  • sól, pieprz z moździerza
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
WYKONANIE:
  • dorsza rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki,
  • na dno kładziemy folię aluminiową błyszczącą stroną do zewnątrz smarujemy oliwą, 
  • układamy kawałki dorsza, posypujemy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, skrapiamy sokiem z limonki,
  • rybę posypujemy koperkiem i pokruszonym masłem(będzie bardziej fit, gdy pokropicie oliwą z oliwek),
  • rybę zawijamy folią i tak przygotowaną wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz.- ja zostawiam na noc,
  • rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. z termoobiegiem i gotowe,
  • podać ze surówką z kiszonej kapusty.

2 komentarze:

  1. Rybka wyszła bardzo dobrze! Soczysta i pełna aromatu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń