niedziela, 17 lipca 2016

Pikle w zalewie octowo-miodowej.

Dostałam wczoraj trochę ogórków, bez nawozu, pyszne, aż słodkie! Mniejsze włożyłam do słoików, będą kiszone! Z większych zrobiłam właśnie te pikle! Ten przepis jest całkowicie eksperymentalny i o smaku dowiem się dopiero za jakieś 4 tygodnie, więc polecam dla odważnych. Pikle przygotowałam z miodem i goździkami- dlaczego nie!



SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg. ogórków świeżych
  • 1 duża cebula
  • sól

ZALEWA:
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 10 łyżek octu 10%
  • 10 ziaren pieprzu
  • 8 goździków


WYKONANIE:
  • ogórki obieramy i kroimy na cztery części, pozbawiamy pestek,
  • posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 2-3 godz.,
  • ze wszystkich podanych składników gotujemy zalewę,
  • słoiki(u mnie małe 0,2l-takie na raz) dokładnie myjemy, układamy w nich na dnie 1/4 cebuli i pikle. zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.,
  • wyłączamy gaz, zostawiamy jeszcze słoiki na 10 min. po tym czasie wyjmujemy, stawiamy odwrócone do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia-gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz