wtorek, 23 grudnia 2014

Ryby smażone w zalewie octowej.

Kolejna potrawa na moim stole wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny.















SKŁADNIKI:
  • 1kg. mintaja amerykańskiego lub morszczuka
  • 3 jajka
  • 3- 4 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • przyprawa do ryb
  • sól, pieprz
ZALEWA:

Pikantna
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  •  4 szklanki wody
  • 3 średnie cebule pokrojone w piórka,
  • 5 liści laurowych
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  10 ziarenek ziela angielskiego
  •  6 ziarenek pieprzu
  •  3 łyżki cukru
Łagodna
Nie wszyscy lubimy ostrą zalewę, więc dla tych, którzy raczej gustują w łagodnej - podaję przepis, który wielokrotnie sprawdził mój brat Tadeusz i twierdzi , że jest bardzo dobry!
  • 5 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy(wg. gustu)
  • 2 cebule pokrojone w piórka
WYKONANIE:
  • rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym ręcznikiem,
  • jajka, mąkę, przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy (powstaje lekkie ciasto)
  • rybę maczamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle
  • zalewę zagotować, przestudzić, letnią zalać ryby
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz