poniedziałek, 29 grudnia 2014

Miodownik.

Witam, na sylwestrowo- noworoczny czas chcę Państwu zaproponować pyszne ciasto, które robiłam przed laty i chce je odświerzyć! Jest to ciasto, które przygotowujemy wcześniej -przynajmniej jeden dzień, ale jeśli postoi 2 dni będzie jeszcze lepsze.

Dziś , więc przygotowuję to pyszne ciasto, żeby cieszyć się jego smakiem w Sylwestra i Nowy Rok!











płytka miodowa







SKŁADNIKI:

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli

WYKONANIE:

  • Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodą, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki,
  • następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki), ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut,
  • blachę o wymiarach ok. 21 c na 29 cm odwracamy smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem,
  • pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote),
  • Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne.

KREM:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 750 ml mleka 2%
  • 120 g cukru
  •  200 g masła
  •  100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sok z 1/2 cytryny

WYKONANIE:

  • Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem,
  • W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania, masa musi zgęstnieć,
  • Zdejmujemy, studzimy,
  • Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę,
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny.
POLEWA:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka wody
  • ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych. 
WYKONANIE:

  • Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając,
  • gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami,
  • Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 24 godz.
    Palce lizać!

2 komentarze: