niedziela, 1 grudnia 2013

Zupa gulaszowa

Dziś przepis na pożywną, rozgrzewającą   ZUPĘ GULASZOWĄ- na zimowe wieczory w sam raz.











SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg. karkówki
  • 1/2 kg. żeberek 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbków czosnku
  • 2-3 marchewek
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka pomidorów lub 3-4 świeże
  • ostra papryka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki smalcu
  • vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
WYKONANIE:
  • Karkówkę pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu z cebulą, czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem,
  • na żeberkach gotujemy wywar z warzyw (warzywa kroimy w słupki, ziemniaki w kostkę)  z dodatkiem liścia laurowego, vegety, ziela, 
  • dodajemy usmażoną karkówkę, pokrojone pomidory, koncentrat można dodać odrobinę cukru, aby wyostrzyć smak,
  • żeberka kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy,
  • paprykę kroimy w paski i smażymy z pokrojonymi w kostke świeżymi pomidorami(pomidory z puszki kroimy i bezpośrednio dodajemy do zupy) 10 min na maśle ,dodajemy do zupy, gotujemy 10 min. i gotowe
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz