niedziela, 8 grudnia 2013

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami

Gotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę się bałam, czy wyjdą, ale udało się.













SKŁADNIKI:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. wody ciepłej
  • 40-50 g suszonych leśnych grzybów
  • 50 dag. kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 łyżki masła klarowanego
WYKONANIE:
  • grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę,
  • cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu,
  • kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety,
  • wystudzone grzyby i kapustę mielę w  maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia,


przygotowuję ciasto:
  • mąkę, jajko, wodę zagniatam na gładkie ciasto (wodę dolewam stopniowo), ciasto musi być elastyczne,
  • ciasto rozwałkowuję, nakładam farsz, wykrawam księżyce(lub kwadraty), łączę rogi, wywijam brzeg- uszka gotowe
Wykrawanie uszek na zdjęciach:

ciasto rozwałkować, nałożyć farsz








zawijamy ciasto i kieliszkiem wykrawamy półksiężyce, łączymy brzegi



lub

wykrawamy kwadraty, nakładamy farsz



składam w trójkąty, łącze brzegi, gotowe

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz