środa, 11 grudnia 2013

Bitki wieprzowe z farszem

Na świąteczny obiad proponuję BITKI Z PYSZNYM FARSZEM . Farsz każdy z Was może skomponować sam, ja daję propozycję, która warta jest spróbowania, zachęcam...















SKŁADNIKI:
  •   0,6 kg szynki wieprzowej lub schabu
  •   2-3 duże cebule
  •   150 g sera feta (lub mozzarella)
  •   dwie łyżki mąki
  •   łyżka koncentratu  pomidorowego
  •   garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich
  •   dwie łyżki natki pietruszki
  •   łyżeczka oregano
  •   pół łyżeczki słodkiej papryki
  •   masło klarowane do smażenia
WYKONANIE:
  • Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko tłuczkiem po obu stronach, uważając, żeby nie poprzecinać mięsa,
  • Każdy płat posolić i posypać pieprzem,
  • Fetę rozgnieść w misce widelcem, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i posiekane orzeszki (polecam pistacje),
  • Powstałą pastą posmarować płaty mięsa i każdą zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące,
  • Cebulę pokroić w piórka , posolić, przemieszać i odstawić na chwilę,
  • Na patelni  rozgrzać mocno 2 łyżki masła klarowanego,zrumienić mięso z każdej strony,
  • Przełożyć na talerz, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę,
  • Zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu czekać, by cebula zmiękła i się nie przypaliła,
  • Przełożyć cebulkę na roladki z mięsa i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz