MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ
SKŁADNIKI:
- 1 kg. matiasów
 - 4 średnie cebule
 - 1 łyżeczka cukru
 - 2 łyżki oleju
 
- 3 szkl. wody
 - 1/3 szkl. octu
 - 1 łyżka cukru
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 2 liścia laurowe
 - 4 ziarenka ziela angielskiego
 - 20 ziaren pieprzu
 
- śledzie moczymy 0,5 h,
 - cebulę obieramy i kroimy w krążki, następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru, po 30s odsączamy,
 - śledzie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku na przemian z cebulą,
 - do zimnej zalewy dodajemy oliwę, mieszamy i zalewamy śledzie,
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz