środa, 4 grudnia 2013

Ryby w zalewie pomidorowej

To kolejna potrawa wigilijna, która jest tradycją w naszym domu, wszyscy bardzo ją lubimy RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ . 













SKŁADNIKI:
  • 1kg. filetów z mintaju lub z morszczuka
  • cebula 
  • ogórek konserwowy
  • 2-3 jajek
  • masło klarowane
ZALEWA:

  • 2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 2-3 łyżek cukru
  • 3 łyżki kechupu
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 6 łyżek octu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
WYKONANIE:
  • filety kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej
  • smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle,
  • ogórek i cebulę kroimy w kostkę,
  • potrawę układamy w misce: ryby na przemian z ogórkiem i cebulą,
  • całość zalewamy gorącą zalewą
A teraz rozkoszujemy się smakiem, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz