wtorek, 31 grudnia 2013

Krokiety z mięsem.

Na sylwestrowy wieczór super pasują KROKIETY Z MIĘSEM  . Tajemnicą jest dobry farsz i oczywiście odpowiednia panierka.




SKŁADNIKI:
ciasto na krokiety:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju, łyżka masła klarowanego
farsz:
  • 500 g łopatki zmielić na grubych oczkach
  • 1 cebula
  • sól, vegeta, pieprz i papryka
  • 100 g śmietany 12-18%
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • bułka tarta oraz rozkruszone płatki kukurydziane
  • olej do smażenia
WYKONANIE:
  • wszystkie składniki na ciasto miksuję na gładką masę
  • zmielone mięso smażę ze wszystkimi przyprawami
  • dodaję śmietanę, jajko i  mieszam
  • farsz nakładam na naleśniki, zawijam brzegi i roluję
  • obtaczam w rozkłóconym jajku i panierce (płatki kukurydziane wałkuje, aby drobno rozkruszyć)
  • smażę na oliwie z dodatkiem masła klarowanego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz