niedziela, 10 sierpnia 2025

Sałatka z burratą i szynką parmeńską

 Witam serdecznie, chcę zaproponować Państwu szybką i bardzo smaczną sałatkę. Jest lekka, choć zarazem bardzo sycąca. Rozlewająca się burrata z dodatkiem dobrej szynki, oraz owoców,to bardzo dobre połączennie smaków. Pyszny sos winegret jest jego dopełnieniem. 


SKŁADNIKI:
  • 1 gruszka konferencja
  • burrata
  • spora garść rukoli 
  • 7-8 plastrów szynki dojrzewającej(np.szwardzwaldzka, prosciutto)
  • kilka borówek, kilka kulek winogrona
  • kilka posiekanych, podprażonych orzechów włoskich lub pistacji
  • sos winegret
WYKONANIE:
  • gruszkę pokroić na bardzo cienkie, równe plastry(lub zetrzeć na tarce do kapusty), ułożyć na talerzu i posypać rukolą,

  • burratę poszarpać na kawałki, ułożyć na rukoli, przemiennie z różyczkami szynki,
  • następnie ułożyć pokrojone na pół winogrona, borówki i posypać prażonymi orzechami,
  • polać sosem winegret( przepis podany wcześniej) i sałatka gotowa. 
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz