Witam serdecznie, chcę zaproponować Państwu szybką i bardzo smaczną sałatkę. Jest lekka, choć zarazem bardzo sycąca. Rozlewająca się burrata z dodatkiem dobrej szynki, oraz owoców,to bardzo dobre połączennie smaków. Pyszny sos winegret jest jego dopełnieniem.
SKŁADNIKI:
- 1 gruszka konferencja
- burrata
- spora garść rukoli
- 7-8 plastrów szynki dojrzewającej(np.szwardzwaldzka, prosciutto)
- kilka borówek, kilka kulek winogrona
- kilka posiekanych, podprażonych orzechów włoskich lub pistacji
- sos winegret
WYKONANIE:
- gruszkę pokroić na bardzo cienkie, równe plastry(lub zetrzeć na tarce do kapusty), ułożyć na talerzu i posypać rukolą,
- burratę poszarpać na kawałki, ułożyć na rukoli, przemiennie z różyczkami szynki,
- następnie ułożyć pokrojone na pół winogrona, borówki i posypać prażonymi orzechami,
- polać sosem winegret( przepis podany wcześniej) i sałatka gotowa.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz