sobota, 5 lipca 2025

Sałatka z ogórków małosolnych

 Sezon ogórków małosolnych już otwarty, czasem robimy ich za dużo i warto je dobrze wykorzystać. Jeśli ogórki są już dość mocno ukiszone wykorzystuję je na sałatki obiadowe. Podzielę się z Wami dwiema najbardziej ulubionymi przez bliskich sałatkami.

SKŁADNIKI:
  • 8-10 średnich ogórków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek wg. gustu
  • sól,pieprz, oliwa

WYKONANIE:
  • ogórki tniemy na bardzo cienkie plasterki, cebulę w równie cienkie piórka,
  • doprawiamy solą,pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • dodajemy 1-2 łyżki oliwy, mieszamy i gotowe.
  • Sałatkę możemy podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać wymieszane ze sobą dwie łyżki jogurtu greckiego wymieszanego z jedną łyżką miodowej musztardy. Będziecie mieć dwa dodatki do obiadu.
Smacznego.

1 komentarz: