Sezon ogórków małosolnych już otwarty, czasem robimy ich za dużo i warto je dobrze wykorzystać. Jeśli ogórki są już dość mocno ukiszone wykorzystuję je na sałatki obiadowe. Podzielę się z Wami dwiema najbardziej ulubionymi przez bliskich sałatkami.
SKŁADNIKI:
- 8-10 średnich ogórków
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- koperek wg. gustu
- sól,pieprz, oliwa
WYKONANIE:
- ogórki tniemy na bardzo cienkie plasterki, cebulę w równie cienkie piórka,
- doprawiamy solą,pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
- dodajemy 1-2 łyżki oliwy, mieszamy i gotowe.
- Sałatkę możemy podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać wymieszane ze sobą dwie łyżki jogurtu greckiego wymieszanego z jedną łyżką miodowej musztardy. Będziecie mieć dwa dodatki do obiadu.
Smacznego.
To chyba surówka a nie sałatka
OdpowiedzUsuń