czwartek, 20 lipca 2023

Korniszony konserwowe

Ogórkowy sezon już w pełni,to i u mnie ogórkowo. Do mojej corocznej listy dodałam konserwowe korniszony.

SKŁADNIKI:
  • 2kg korniszonów
  • 2l wody
  • 0,3l octu
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • łyżka miodu
  • gorczyca,koper,pieprz,chrzan,czosnek,ziele angielskie,liść laurowy
WYKONANIE:
  • do każdego słoika wkładamy kawałek chrzanu,kopru,kilka ziaren ziela,liść laurowy i szczyptę gorczycy,
  • w słoiku ciasno układamy ogórki,
  • zagotowujemy wodę z cukrem,octem,solą i miodem,
  • ogórki zalewamy gotującym się płynem,zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5-10min. do czasu,aż ogórki zaczną się robić jasne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz