środa, 1 lutego 2023

Ziemniaki gratin z wolno pieczoną karkówką

Kto z Was lubi ziemniaczane zapiekanki musi spróbować ziemniaczków gratin czyli słynnej francuskiej zapiekanki.To połączenie ziemniaków, czosnku, śmietany i sera podać można zarówno jako danie główne jak i dodatek do dania. Zapiekankę można posypać np. ziołami prowansalskimi. Choć ziemniaki gratin nie są jednym z najszybszych przepisów, efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony wysiłek.


SKŁADNIKI:

  • 3/4 kg. ziemniaków
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • ząbek czosnku
  • kilka plastrów sera
  • sól,pieprz,zioła prowansalskie
WYKONANIE:

  • naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem, następnie masłem,
  • ziemniaki obrać, pociąć w cienkie plasterki,
  • następnie ułożyć plastry ziemniaków w naczyniu(tak,aby zachodziły na siebie około 1cm.)
  • każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem,
  • zapiekankę zalewamy śmietanką i posypujemy ziołami, szczelnie zamykamy i

    wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 1 godz. 
  • następnie zapiekankę posypujemy pokrojonym w kostkę serem i pieczemy jeszcze około 15 min.(najlepiej sprawdzić wykałaczką,czy ziemniaki są już miękkie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz