Omlet można zrobić z różnymi dodatkami,zarówno z warzywami jak z wędliną,czy nawet z mięsem. Niedawno zrobiłam tradycyjny omlet hiszpański bez zbędnych dodatków,smakował pysznie.
SKŁADNIKI:
- 6 średnich ziemniaków (około 1/2 kg.)
- 6 jajek
- 1/5 szkl. mleka( 50ml)
- 5 średnich cebul(1/2 kg.)
- szczypta soli
- 250ml oleju
WYKONANIE:
- ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
- następnie smażymy ziemniaki w głębokim tłuszczu na złoty kolor,
- jajka wbijamy do miski,dodajemy mleko i sól, dokładnie mieszamy,
- cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor,
- jajka mieszamy z wystudzonymi ziemniakami i wlewamy na rozgrzany olej, dodajemy cebulę delikatnie mieszamy i smażymy z obu stron,
- jako dodatek możemy użyć sosu czosnkowego lub ketchupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz