czwartek, 7 lipca 2022

Ogórki w zalewie

Słyszałam o tej sałatce wiele dobrego. Wyśmienita jako dodatek do obiadu, czy grilla. Pyszna sama w sobie. Miałam okazję jej spróbować dzięki Kamili, no i było już pewne,że muszę ją mieć w swojej spiżarni. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu,więc super.


SKŁADNIKI:
  • 1kg ogórków gruntowych małych
  • 2 średnie papryki
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1,25 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. octu (10%)
  • 0,25 szkl. oleju
  • 15g przyprawy gyros
WYKONANIE:
  • ogórki dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry,wkładamy do dużej miski, posypujemy solą, dokładnie mieszamy,
  • marchew obieramy, kroimy w krążki lub półkrążki,
  • cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, podobnie paprykę,
  • wszystkie warzywa dodajemy do ogórków, dokładnie mieszamy,
  • przygotywujemy zalewę: cukier,ocet,przyprawa gyros, dokładnie mieszamy,
  • zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy i odstawiamy na sześć godzin,
  • co jakiś czas mieszamy,
  • po tym czasie wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz