sobota, 11 września 2021

Ciasto z panna-cottą i owocami

 Witajcie, dość długo mnie tutaj nie było,tyle się działo...

Dziś chcę Was zaprosić do zrobienie pysznego ciasta. Miałam okazję zjeść do ciasto z ręki p. Karoliny i mnie po prostu zauroczyło. Przepyszne ciemne ciasto i bardzo orzeźwiająca panna cotta i owoce w galaretce.

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 130g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125ml zaparzonej kawy
  • 60ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstratu waniliowego(lub mały cukier waniliowy)
  • 1 duże jajko
  • 180g cukru brązowego
  • szczypta soli

WYKONANIE:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
  • do miseczki wlać maślankę, kawę ,olej,jajko,wanilię i cukier,
  • wymieszać rózgą,
  • dodać mąkę,kakao,proszek do pieczenia,sodę i sól-wymieszać rózgą,
  • blaszkę 24x38cm natłuścić wyłożyć papierem,
  • wlać ciasto(będzie rzadkie), piec w temperaturze 160 stopni(bez termoobiegu) 20-25min -do suchego patyczka,

Panna cotta
  • 150ml mleka
  • 425ml śmietany kremówki 36%
  • 425ml gęstego jogurtu naturalnego typu "grecki"
  • 100g cukru drobnego cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny plus pół szklanki wody
  • Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie odstawić na 10 min.
  • do garnka wlać mleko, kremówkę,jogurt grecki,dodać cukier i wanilię,
  • podgrzewać na małym ogniu , dodać rozpuszczoną żelatynę,wymieszać do dokładnego połączenia,
  • wystudzić,schłodzić w lodówce do uzyskania żelowej konsystencji,
  • gęstniejącą panna cottę przelać na ciasto.

Owoce z galaretką
  • 1 kg czereśni lub wiśni
  • 1/2 kg borówki
  • 3 galaretki np. wiśniowe
  • 1,2l wody
  • Galaretki rozpuścić w wodzie, wystudzić,
  • owoce wydrylować,
  • na panna cottę wylać trochę gęstniejącej galaretki, wyłożyć owoce, włożyć do lodówkido zgęstnienia, po czym wylać na ciasto resztę galaretki,
  • ciasto najlepiej na całą noc zostawić w lodówce, a potem rozkoszować się jego smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz