poniedziałek, 25 stycznia 2021

Pierogi z rybą i warzywami

 Witam serdecznie, na ostatnie święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami zrobiłam pierogi z dorszem, lekkie i bardzo smaczne, polecam każdemu, kto gustuje w bardziej dietetycznych pierożkąch. Pierożki znalazły swoich zwolenników, delikatne dla żołądka nie obciążają nas.


SKŁADNIKI:
  • ciasto na pierogi:
  • 0,5 kg. mąki + do podsypania
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody)
Farsz:
  • 30 dag. ugotowanego dorsza
  • 1 ugotowana : marchewka, pietruszka, mały kawałek selera(najlepiej z rosołku lub bulionu drobiowego)
  • 2 białka
  • sól,pieprz do smaku
WYKONANIE:
  • do mąki dodajemy żółtka, mieszamy, następnie wlewamy wodę, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy,
  • ugotowanego dorsza dzielimy wideclem na drobno(w razie potrzeby siekamy nożem), dodajemy rozdrobnione warzywa, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do farszu, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe,
  • wycinamy krążki, na każdym krążku układamy sporo farszu, lepimy pierogi,
  • zagotowujemy wodę z solą wkładamy ostrożnie pierogi, gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia,
  • podajemy z sosem koperkowym, bądź jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz