wtorek, 1 września 2020

Passata pomidorowa

Mamy teraz najlepszy czas na pomidory,polne pachną cudownie po prostu, są wspaniałe na przetwory zimowe. Moje przetwory robię  z pomidorów Lima, niektórzy mówią o nich "paprykowe".

Przygotowałam z nich dzisiaj passatę. Można ją wykorzystać na zupę, sos czy rozcięczyć, aby otrzymać pyszny sok.

SKŁADNIKI:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów polnych
  • sół, pieprz, cukier (niekoniecznie) do smaku
  • 5 ząbków czosnku
WYKONANIE:
  • pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę,
  • włożyć do garnka, dodać przyprawy, gotować na wolnym ogniu, aż cząstki pomidorów rozpadną się(około godziny, czasami,nawet mniej-zależy od ich dojrzałości ),
  • masę przetrzeć, wlać do słoików,
  • pasteryzować od zagotowania 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz