SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
 - plastry boczku wędzonego
 - około 10dag. suszonej żurawiny z morelą i rodzynkami
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 2 cebulki szalotki
 - 50 ml białego półsłodkiego
 - 1 łyżka miodu
 - 2 łyżki oleju
 - sól,pieprz,papryka ostra
 
WYKONANIE:
- pierś kroimy w paski szerokości 4-5 cm., nacinamy w środku kieszonkę, posypujemy przyprawami, do kieszonek wkładamy suszone owoce,
 
- mięso zawijamy w boczek ,
 
- na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy około 5 min. wlewamy wino,
 - po odparowaniu wina mięso zdejmujemy z patelni i kładziemy na olej pociętą w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy miód,
 - przykrywamy i dusimy około 5 min.,
 - następnie wkładamy z powrotem mięso i dusimy do miękkości,
 
- gotujemy ryż, dodajemy warzywa z mięsa i pyszny obiad gotowy.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz