wtorek, 7 stycznia 2020

Domowa pizza

Kto nie lubi pizzy? Osobiście nie znam nikogo,kto by jej nie lubił. To jedno z niewielu włoskich dań,które wpisało sie w smaki na wielu kontynentach. Pyszna, chociaż przy niej o diecie trzeba zapomnieć. Ale seans filmowy z przyjaciółmi przy dobrej pizzy- bezcenne. Przepis na spód otrzymałam od Wojtka (tego od szarlotki), a dodatki zależą tylko od Was.
SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ulubione dodatki: wędlina,ser, pomidorki chery, ogórki, ...
WYKONANIE:
  • przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki i wymieszać do jednolitej masy, odłożyć na 10 min. do wyrośnięcia,
  • mąkę wymieszać z łyżeczką soli w misce i połączyć z rozczynem, wyrobić(ugniatać) do uzyskania jednolitej masy (około 10 min.),
  • zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godz.,
  • z ciasta zrobicie dwie okrągłe pizze lub dużą prostokątną,
  • ciasto wyłożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę i delikatnie rozmasować, by przykryć całą powierzchnię blaszki, ciasto będzie sprężynować, dlatego zostawcie na 2 min. powtórzcie czynność,
  • rozłożone ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki,
  • piec w nagrzanym do temperatury 250 stopni piekarniku przez 10 min.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz