czwartek, 13 czerwca 2019

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem

Młode ziemniaczki z boczkiem, cebulką i chrupiącym serem, to super obiad, czy kolacja- nawet dla gości.
SKŁADNIKI:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 20dag boczku wędzonego
  • 15dag.sera żółtego lub młodej mozzarelli 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła 
  • przyprawa do ziemniaków
  • majeranek
  • łyżka oliwy
WYKONANIE:
  • ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy do 2/3 grubości,
  • boczek kroimy w cienkie plastry,
  • cebule w grubsze piórka,
  • masło roztapiamy i mieszamy z przyprawą do ziemniaków i majerankiem,
  • w każde nacięcie ziemniaka wkładamy boczek, 
  • smarujemy naczynie żaroodporne, układamy ciasno ziemniaki obok siebie,
  • tak ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy cebulą, 
  • naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
  • następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia sera. Ziemniaki można przed podaniem popisać ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz