SKŁADNIKI:
- 7 średniej wielkości ziemniaków
 - 20dag boczku wędzonego
 - 15dag.sera żółtego lub młodej mozzarelli
 - 1 cebula
 - 2 łyżki masła
 - przyprawa do ziemniaków
 - majeranek
 - łyżka oliwy
 
WYKONANIE:
- ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy do 2/3 grubości,
 - boczek kroimy w cienkie plastry,
 - cebule w grubsze piórka,
 
- masło roztapiamy i mieszamy z przyprawą do ziemniaków i majerankiem,
 
- w każde nacięcie ziemniaka wkładamy boczek,
 
- smarujemy naczynie żaroodporne, układamy ciasno ziemniaki obok siebie,
 - tak ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy cebulą,
 
- naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
 - następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia sera. Ziemniaki można przed podaniem popisać ketchupem.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz