sobota, 25 maja 2019

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka to dobry pomysł zarówno na kolację,jak na obiad. Młode ziemniaczki z dodatkiem polędwiczek z kurczaka-pyszne danie,polecam.
SKŁADNIKI:
  • 0,8kg. ziemniaków
  • około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka
  • 15 dag. wędzonego,parzonego boczku
  • 2 cebule
  • 15 dag. sera żółtego
  • sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania
MARYNATA:
  • sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju
SOS:
  • mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • posiekana natka pietruszki(ilość wg.uznania)
  • sól,pieprz
WYKONANIE:
  • polędwiczki drobiowe oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki zamarynować i odłozyć na 2-3 godz. lub na całą noc,
  • następnie na łyżce masła smażyć mięso (około 10-15 min.)do zrumienienia,
  • ziemniaki ugotować na półtwardo, ugotowane ułożyć na dnie posmarowanego masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym,


  • posypać przyprawą do ziemniaków, posmarować olejem po smażeniu mięsa,
  • cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli,
  • ułożyć na ziemniakach,

  • następnie wyłożyć usmażone mięso,
  • jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem,
  • zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około 10-15 min. do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz