niedziela, 2 grudnia 2018

Poledwiczki w sosie grzybowym

Polędwica wieprzowa , to smaczne mięso i mozna przygotować ją na wiele sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym.
SKŁADNIKI:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • boczek surowy w plastrach
  • sól,pieprz
  • garść suszonych grzybów
  • śmietana 18% słodka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • bulion
  • zielona pietruszka do dekoracji

WYKONANIE:

  • grzyby namoczyć na noc,
  • polędwiczkę pociąć na 4 cm kawałki, lekko zgnieść,
  • owinąć polędwiczkę plastrami boczku, smażyć na maśle klarowanym z cebulką do zrumienienia,
  • dodać namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby,
  • bulion połączyć z wodą od namaczania grzybów, podlewać polędwiczki,
  • dusić pod przykryciem do miękkosci mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz