niedziela, 24 czerwca 2018

Glazurowany kurczak pieczony

Bardzo lubię mięso kurczaka i ciągle szukam nowych smaków, dziś bardzo udany glazurowany kurczak.
SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak ok. 1,5kg
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki musztardy
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli.
  • 1 łyżeczka pieprzu

WYKONANIE:

  • kurczaka umyć, osuszyć,
  • zmiażdżony w prasce czosnek  rozetrzeć z solą i pieprzem w moździerzu i wetrzeć w kurczaka,
  • wymieszać składniki marynaty: 1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda,
  • natrzeć marynatę dokładnie kurczaka z zewnątrz i wewnątrz,
  • następnie wstawić kurczaka na całą noc do lodówki,
  • następnego dnia posmarować kurczaka połową glazury( woda, papryka, miód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni,
  • po godz. pieczenia, gdy skórka z wierzchu będzie przyrumieniona na złoty kolor, kurczaka odwrócić i posmarować z drugiej strony resztą glazury,
  • piec około 1 godziny do miękkości mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz