poniedziałek, 25 czerwca 2018

Ciasto biszkoptowe z kremem i nutką truskawek

Sezon truskawkowy za chwilę się konczy, więc zachęcam do zrobienia tego ciasta, pyszne, delikatnie słodkie i orzeźwiające. Podane z sorbetem truskawkowym rewelacyjne.
SKŁADNIKI:

  • biszkopt z czterech jaj (przepis w osobnym poście)
  • 0,5kg mascarpone
  • 1 śmietana słodka 30%
  • 1 śmietanfix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5kg dojrzałych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • sorbet truskawkowy

WYKONANIE:

  • pieczemy biszkopt,
  • galaretkę rozpuszczamy w 1szkl wody, pozostawiamy do wystudzenia,
  • truskawki miksujemy, łączymy z chłodną galaretką,
  • kremówkę ubijamy na sztywno dodając śmietanfix i łyżkę cukru pudru.
  • na zimny biszkopt wykładamy krem z maskarpone i śmietany, wylewamy galaretką z truskawkami,
  • wkładamy do lodówki,aby galaterka się ścieła,
  • podajemy z sorbetem truskawkowym, ale równie pyszne jest samo ciasto.

1 komentarz: