wtorek, 20 lutego 2018

Kartoflanka

Zima ciągle trzyma, więc chce Was namówić na kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne.
SKŁADNIKI:

  • 2 kawałki żeberek
  • 20 dag. wędzonego boczku
  • parka dobrej wędzonej kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liścia laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 10 ziarenek pieprzu
  • kilka suszonych grzybow
  • majeranek,sól,pieprz
  • 125ml śmietanki 18% słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • woda

WYKONANIE:

  • do wody kładziemy żeberka, liść laurowy,ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa,
  • wszystkie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru,
  • na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy,
  • na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy,
  • zupę można podprawić śmietanką z dodatkiem musztardy (podpatrzyłam to w rewolucjach Magdy Gessler).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz