środa, 23 sierpnia 2017

Sałatka szwedzka

Lubię mieć w swojej spiżarni pyszności, którymi częstuję moich najbliższych i znajomych. W sklepach widziałam sałatkę szwedzką, która mnie zaciekawiła! Przejrzałam internet i najbliższy moim smakom okazał się przepis Olgi Smile, dodałam jednak trochę marchewki- lubię chrupiącą marchewkę, trochę gorczycy i moja sałatka szwedzka gotowa.
SKŁADNIKI:
  • 2.5 kg. ogórków średnich
  • 2 duże marchewki
  • 1,5 szkl. octu 10%
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl, oleju winogronowego
  • 0,5 łyżki soli (+/- do smaku)
Dodatkowo do zalewy:
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 szkl. wody
WYKONANIE:
  • ogórki i marchewkę umyć, pokroić na cienkie plastry, włożyć do miski, dosypać cukier i sól, wlać ocet, olej, wymieszać, zostawić na parę godz,(najlepiej na 12 godz.),
  • następnie wodę z ogórków odcisnąć, dolać ocet, wodę, wsypać cukier, zagotować,
  • ogórki włożyć do słoików, zalać zagotowaną zalewą, 
  • w dużym garnku zagotować wodę, włożyć słoiki, gotować 6-8 minut,
  • wyjąć na blat, przykryć ręcznikiem do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz