niedziela, 18 września 2016

Rumsztyk drobiowy z cebulką.

Przyznacie, że kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to niezwykle wszechstronny rodzaj mięsa, które świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, sosami i wszelkiego rodzaju sałatkami oraz surówkami. To bardzo delikatne mięso i przecież nie musi być nudne! Dziś rumsztyk z cebulką!


SKŁADNIKI:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka oregano lub majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka(niekoniecznie  
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
  • mięso siekamy na małe kawałki, dodajemy zioła, musztardę i przyprawy, wyrabiamy,
  • 1/2  cebuli białej i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy,
  • zostawiamy na 2-3 godz. ( ja przygotowuję dzień wcześniej),
  • formujemy płaskie kotlety, smażymy na maśle klarowanym, na lekkim ogniu, na złoty kolor,
  • na drugiej patelni szklimy pokrojone w piórka cebule (najlepiej na masełku, na którym smażyliśmy mięsko), dodajemy cukier (miód), sól, pieprz, 
  • na każdy rumsztyk kładziemy zeszkloną cebulkę, podajemy np. z ziemniaczkami smażonymi i warzywami, bądź surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz