niedziela, 11 września 2016

Placki ziemniaczane z polędwiczką.

Pomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem.


SKŁADNIKI:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 10 dag. sera startego na grubych oczkach
  • cebula
  • 1- 1,5 kg. ziemniaków
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka sosu teriyki 
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, lubczyk
  • masło klarowane,olej
WYKONANIE:

  • polędwiczki pokroić na 2 cm. kawałki, rozbić nakłuwaczem, pociąć na cienkie paski, zamarynować w sosie i przyprawach,


  • ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą  na dużych oczkach tarki,
  • do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk,
  • rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków, 

  • zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu, pod koniec smażenia podkręcić gaz, aby placuszek był chrupiący, podawać np. z sosem czosnkowym.
Trochę z nimi pracy, więc trochę przyspieszyłam! Zmieszałam ciasto z polędwiczką i serem, zamiast kłaść warstwami i są bardziej chrupiące i równie smaczne!

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Koniecznie muszę to wypróbować. Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń