piątek, 27 maja 2016

Naleśniki amerykańskie.

Mówi się, że nie ma amerykańskiego śniadania bez pancakes. Ponoć  naleśniki te robi się na maślance, choć muszę przyznać, że w internecie czytałam różne zdania na ten temat. W przepisie, który przetłumaczył mi syn (z amerykańskiej strony),  to właśnie maślanka była w roli głównej. Dzięki synu warto było spróbować! Przepyszne!

SKŁADNIKI:
  • 1,75 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1.5 szkl. maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3,5 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 2 szkl. sera ricotta
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki skórki z cytryny
WYKONANIE:
  • mąkę, sól, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać w misce,
  • w drugiej misce wymieszać : maślankę, jajka, wanilię,
  • następnie dodać ser, skórkę z cytryny i cukier, wymieszać na jednolitą masę, dodać 2 łyżki oleju lub łyżkę stopionego chłodnego masła, 
  • następnie łączymy suche i mokre składniki (do małych drobinek),
  • na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, następnie wlać chochlą ciasto, przewrócić naleśniki, gdy brzegi będą suche,
  • podawać z owocami, polane np. syropem klonowym.

2 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że zaskoczyły mnie smakiem!Nic dziwnego, że stanowią podstawę śniadania amerykanów!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń