niedziela, 29 maja 2016

Filet w boczku w sosie pieczarkowym.

Przygotowanie tego mięsa zajęło mi trochę czasu, ale jest pyszne, więc myślę, że warto. Poza tym mięso można przygotować nawet dzień wcześniej, tak właśnie zrobiłam. 

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 30 dag. pieczarek
  • tymianek, lubczyk świeży lub suszony
  • 2 małe cebulki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki oleju
  • plastry boczku surowego wędzonego
  • przyprawy: sól, pieprz z moździerza, papryka, trochę vegety
WYKONANIE:

  • mięso kroimy skośnie i lekko rozbijamy(na małe kotleciki),
  • przygotowujemy marynatę, mieszamy:olej, musztardę,tymianek, lubczyk, sól, pieprz, paprykę,
mięso smarujemy marynatą, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz.,

  • mięso owijamy "szalem" z boczku,

  • smażymy z każdej strony na maśle, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem,


  • wlewamy na dno odrobinę sosu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na około 30 min.

  • sos: pieczarki obieramy, odrzucamy korzenie, kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na maśle,

  • grzyby suszone gotujemy około 30 min. w bulionie. drobno siekamy,

  • następnie łączymy z pieczarkami, przesmażamy razem 5 min., zaklepujemy sos śmietaną z dodatkiem łyżki mąki,
  • mięso podajemy z makaronem i sosem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza