sobota, 26 marca 2016

Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.

W ubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki.

SKŁADNIKI:
  • 4 pojedyńcze filetyz kurczaka
  • 2-3 marchewki z rosołu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 30 dag. pieczarek
  • 1-2 jajka
  • 4 gotowane jajka
  • 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku
  • 1/2 łyżeczki ziół włoskich
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz biały
  • bułka tarta
WYKONANIE:
  • pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na maśle,doprawiamy solą i pieprzem,
  • mięso, usmażone pieczarki, ugotowane marchewki mielimy na dużych oczkach,
  • dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie mieszamy,
  • w razie gdyby masa była zbyt luźna dodajemy bułkę tartą,
  • keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy warstwę mięsa, układamy jajka,
  • pokrywamy mięsem, smarujemy masłem lub kładziemy cienkie plastry,
  • wkładamy do piekarnika temp. 180 stopni na około 1 godz..
  • wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz