niedziela, 21 lutego 2016

Tarta serowo-gruszkowa.

Gruszki to moje ulubione owoce zarówno w przetworach jak i deserach czy innych słodkościach. Po pysznej tarcie jabłkowej dziś do popołudniowej kawy zrobiłam tartę z gruszką i masą serową pachnącą cynamonem. Tarta jest mało słodka, jeśli chcecie więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru!

SKŁADNIKI:
  • 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL
masa serowa:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70g. budyniu śmietankowego z cukrem
  • 250g. sera białego z wiaderka
syrop:
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5-10 goździków(wg. gustu)
  • 1 ziarenko kardamonu
  • sok z połowy cytryny
WYKONANIE:
  • 3 gruszki obieramy, kroimy na połowy, wydrążamy i wkładamy do syropu. gotujemy 5 min.,
  • następnie wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie paski, odkładamy do wystygnięcia,
  • formę do tarty smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku około 10 min.
  • masę serową dokładnie mieszamy, 
  • jeśli gruszki są już chłodne, to wylewamy masę serową na ciasto, układamy gruszki i posypujemy cynamonem,
  • wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-25 min. i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz