sobota, 6 lutego 2016

Sałatka z marynowanych warzyw z mozarellą i fetą.

Proponuję na ostatki sałatkę na ostro.



SKŁADNIKI:
  • marynowane warzywa: marchewka, mała cebula, (dałam również taką z dodatkiem curry ), malutkie korniszony, papryka, kukurydza(myślę, że dobór warzyw i ich proporcje zależą od tego co lubicie),
  • pieczarki w occie,
  • 280g mozarelli w  kulkach,
  • 200g fety w kostkach,
  • migdały w słupkach, 

SOS:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

WYKONANIE:
  • warzywa mieszamy z pokrojonymi na połówki pieczarkami, 
  • dodajemy mozarellę i fetę, 
  • polewamy sosem, delikatnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godz.,
  • pół godz. przed podaniem prażymy migdały, posypujemy sałatkę i podajemy na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz